Plitvice-vodopády-s-dúhou

Národný park Plitvické jazerá alebo skrátene Plitvice sú skutočným rajom na Zemi. Krištáľovo čistá voda, vodopády a lesy. Celý park predstavuje nádhernú spleť jazier a vodopádov s prekrásnou prírodou, ktorá na návštevníkov pôsobí ukludňujúcim dojmom.

Keďže sa Plitvice nachádzajú na severe Chorvátska, je to pre Slovákov pomerne blízka turistická destinácia. Len niekoľko stoviek kilometrov nás delí od raja na Zemi! Samozrejme, že to nie je zrovna za rohom,no Plitvice sú dobre prístupné a pokiaľ neradi robíte dlhé trasy autom, skúste autobusové zájazdy, ktoré sú takisto cenovo veľmi výhodné. Keďže Chorvásko od roku 2013 patrí do EU, cestovný pas nie je potrebný, stačí OP. Ubytovanie odporúčam hľadať cez booking.com.

Plitvicka 16 1 300x217 - Plitvice-chortvátsky národný park je skutočným rajom

Plitvice som prvýkrát navštívila na jeseň kedy hrali listy stromov všetkými možnými farbami a keďže nebola zrovna turistická sezóna, v celom parku bolo skutočne málo návštevníkov. To mi samozrejme vôbec neprekážalo keďže som sa nikde nemusela predierať davom ľudí a mohla som spokojne nasávať tú atmosféru . Celá tá scenária ma skutočne očarila. A to až natoľko, že som si zaumienila,že chcem Plitvické jazerá vidieť znova a to počas iného ročného obdobia.

Prešiel polrok a ja som sa znova vrátila na jar, kedy boli Plitvice rozkvitnuté a mohla som ich vidieť znova, avšak úplne inak.

Plitvicka 14 300x169 - Plitvice-chortvátsky národný park je skutočným rajom

Plitvice teda ponúkajú úžasný cestovateľský zážitok počas každého ročného obdobia. (ajkeď počas niektorých mesiacov je park zavretý). Je len na vás či si Plitvice vychutnáte vo všetkých farbách na jeseň alebo radšej v teplejších mesiacoch.

Upozorňujem ale, že nakoľko sú Plitvické jazerá známou turistickou destináciou po celom svete, je tu v lete nespočetne veľa návštevníkov. A keďže je tam väčšina chodníkov úzkych, tak sa tam tvoria zápchy ľudí čo môže váš zážitok naozaj pokaziť. Preto silne odporúčam navštíviť toto prekrásne miesto mimo sezóny čím sa vyhnete prebíjaniu sa masami ľudí.

Už pri vstupe do Národného parku Plitvické jazerá sa vám naskytne takýto prekrásny pohľad na tzv. Veľký vodopád.

Plitvick 1 1 300x225 - Plitvice-chortvátsky národný park je skutočným rajom

Národný park je poprepájaný drevenými chodníčkami po ktorých odporúčam chodiť v pevnej, ideálne turistickej obuvi. Dĺžku vašeho výletu si dopredu naplánujte, aby ste sa zbytočne neprechodili a nespravili tú istú chybu ako ja počas mojej prvej návšteve Plitvíc.

Plitvicka 10 300x225 - Plitvice-chortvátsky národný park je skutočným rajom

Túto chybu prosím nerobte…

Pokiaľ ste si vašu návštevu Plitvíc naplánovali iba na jeden deň, čas vám nedovoľuje prejsť celý park pešo. Počas mojej prvej návštevy som sa veľmi odhodľane rozhodla prejsť na druhú stranu jazera (kde sa nachádzali ďaľšie krásne vodopády) pešo, a teda bez použitia ľodiek, ktoré tu premávajú každú chvíľu. To jazero však nie je tak malé, ako sa na prvý pohľad zdá. Áno, vyzerá malé, pokiaľ sa pozeráte z jedného konca na druhý, avšak po stranách sa nachádzajú cípy, ktoré musíte pešo prejsť avšak z brehu ich nezbadáte. Práve kvôli takejto turistike vám len cesta na druhú stranu zaberie približne dve hodiny a vy si nestihnete prezrieť to čo ste chceli.

Takže prosím…, vstupenky,(ceny sú uvádzané v kunách),ktoré ste si už pri vstupe zakúpili slúžia aj ako lístky na ľoďky a aj autobusy, ktorými sa môžete po parku prevážať. Skutočne ich využite! A navyše, krátka plavba ľoďkou po jazere môže byť takisto príjemný zážitok. 🙂

Plutvicka 6 300x225 - Plitvice-chortvátsky národný park je skutočným rajom
plavba po jazere

Týmito ľoďkami či autobusami sa dostanete aj naspäť a tak stihnete pochodiť celý Národný park Plitvické jazerá. Ajkeď ja som počas prvej návštevy musela ísť pešo aj naspäť keďže som sa natoľko dlho zdržala obdivovaním vodopádov, že som nestihla poslednú ľoďku, ktorá ma mala dopraviť naspäť a tak som tú dlhú cestu pri jazere musela ísť znova aj naspäť…takmer po tme, ale no zážitok to určiete bol 😀

Na záver by som ešte upozornila na fakt, že práve v Plitviciach bol natáčaný film Winnetou – Poklad na Striebornom jazere. Myslím, že aj tento film poukazuje na krásu Plitvíc a určite sa oplatí si ho pozrieť. 🙂

Plitvička2 300x300 - Plitvice-chortvátsky národný park je skutočným rajom

Pokiaľ máte aj vy niake zaujímavé zážitky z návštevy Plitvických jazier prosím píšte do komentov. A pre tých, ktorí Plitvice ešte nestihli navštíviť, tak to určite spravte 😀