Kežmarok_kostol

Kežmarok je okresné mesto na severo-východe Slovenska. Nachádza sa v tradičnom regióne Spiš a tak aj tamojšia príroda je veľmi pestrá a k celkovej atmosfére meste prispievajú aj ikonické Vysoké Tatry, ktoré vidno priamo z mesta. Okrem hradu, dreveného kostolíka, či Nového evanjelického kostola je známy aj ako miesto výroby obľúbeného slovenského alko-nápoja Tatra tea.

1.Hrad

Kežmarský hrad bol pôvodne kostol avšak v 14. storočí sa prestaval na hrad. Počas prehliadky na tomto hrade uvidíte aj hradnú kaplnku či pôjdete na vyhliadkovú vežu. Práve tento hrad patrí k dominantám mesta Kežmarok a určite by mal byť na zozname pamiatok, ktoré tu musíte navštíviť.

Kežmarský hrad 300x225 - Kežmarok-Prečo by ste mali Kežmarok navštíviť?
Kežmarský hrad

 

2. Nový evanjelický kostol, Kežmarok

Tento protestantský kostol bol vybudovaný iba nedávno. Jeho sýta červená farba vám udrie hneď do očí a tak túto obrovskú stavbu môžete vidieť už z diaľky. Napriek tomu, že tento kostolík sa neteší na Slovensku obvzlášť veľkému počtu turistov, jeho neovyklá farba a architektúra dodáva kostolu veľmi zaujímavý vzhľad a tak si aj Nový evanjelický kostol v Kežmarku zaslúži priečku v rebríčku významných pamiatok nie len v Kežmarku, ale aj na celom Slovensku.

Kežmarok 300x225 - Kežmarok-Prečo by ste mali Kežmarok navštíviť?
nový evanjelický kostol v kežmarku

3. Radnica, Kežmarok

S Kežmarkom sa bezpochyby spája aj ich pekná radnica. Napriek tomu, že centrum mesta nie je príliš veľké, nájdete tam množstvo kaviární, reštaurácii, či obchodov.

Kežmarok kostol 300x225 - Kežmarok-Prečo by ste mali Kežmarok navštíviť?
radnica

4. Kostol najsvätejšej trojice, Kežmarok

Možno nepôsobí tento kostol na prvý pohľad veľmi atraktívne, avšak patrí k najstarším a najznámejším kostolom v Kežmarku. Je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO a zaujímavé je, že tak ako väčšina pôvodných drevených kostolíkov na Slovensku, aj tento bol vyrobený bez použitia jediného klinca, či iného kovového materiálu. Pôvodným stavebným materiálom bolo obyčajné drevo. Samozrejme dnes už turisti obdivujú zrekonštruovaný kostol a tak tam teraz už nejaký ten kliniec kľudne nájsť môžete.

Kežmarok kostolík 300x225 - Kežmarok-Prečo by ste mali Kežmarok navštíviť?

5. Karloff-Tu sa vyrába Tatra tea

Tatra tea patrí nepochybne k najobľúbenejším alkoholickým slovenským nápojom. Vedeli ste, že jeho výroba prebieha práve v Kežmarku? Rodinná firma Karloff vyrába alkoholické nápoje už 13 rokov a práve Tatra tea patrí k ich najúspešnejším produktom. Továreň, v ktorej výroba prebieha dokonca ponúka exkurzie a to aj s ochutnávkou tohoto výnimočného nápoja.

IMG 3522 300x225 - Kežmarok-Prečo by ste mali Kežmarok navštíviť?

 

Nakoľko sa Kežmarok nachádza priamo pod Vysokými Tatrami, môžete návštevu Kežmarku spojiť aj s turistikou, či návštevou iných podtatranských miest. Pokiaľ by ste radi videli aj iné miesta v okolí, tak určite odporúčam aj návštevu Bardejova či Starej Ľubovne.