alabaster2 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

Viete ako sa vyrába papyrus-predchodca dnešného papiera? Alebo z čoho sa vyrába väčšina dekoratívnych predmetov a ako celý proces prebieha? Odpoveď nájdete v historickom egyptskom meste Luxor. Nemusíte ale cestovať v čase, na to, aby ste videli výrobu starovekého papyrusu, či predmetov z alabastra. Výrobne predmetov a suvenírov od výmyslu sveta z týchto materiálov  sú dnes jednoducho sprístupnené turistom.

alabaster4 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

 

Počas jednodňového výletu z dovolenkového rezortu v Marsa Alam do Luxoru  sme okrem Karnaku, Údolia kráľov, či chrámu Hatšepsut navštívili aj výrobňu papyrusu a alabastrové dieľne. Obe miesta ponúkajú návštevníkom nezabudnuteľný zážitok a veľa nových poznatkov. Práve návšteva týchto dvoch inštitúcii ma obohatila o vedomosti o egyptskom národe a ich kultúre. A že či nie sú dieľne nudné? No v tomto prípade určite nie!

Alabaster

Alabaster  je nerast, z ktorého sa vyrábajú prekrásne dekoratívne predmety a niektoré z alabastrových odrôd sa dokonca radia medzi polodrahokamy. Práve v Egypte sa z alabastra vyrábajú prekrásne dekoratívne predmety všemožných farieb. Takéto suveníry zvyčajne nesú podobizeň egyptských farónov, posvätných zvierat, mačiek, skarabeov, pyramíd, sfiniek a mnohých ďaľších objektov súvisiach s egyptskou históriou.

alabaster5 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

Môžete si ich zakúpiť v každom jednom stánku s otravnými obchodníkmi, ktorí vám budú drzo ponúkať všelijaké suveníry, len aby z vás vymámili aspoň nejaké tie peniaze. Niektorí sú skutočne až natoľko neokresaní, že vám dajú nasilu na krk náhrdelník, ako to spravili mne a potom chcú, aby ste im ho zaplatili. No môže sa toto stať? Že by som im ale náhrdelník slušne vrátila a ponuku odmietla, to si oni nenechajú.

alabaster 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

Omnohom príjemnejší a slušnejší obchodníci boli práve s spomínaných alabastrových dielňach. Tí sa nám ani na silu nestavali do cesty a ani nás nenútili kúpiť si ich sošky. Určite bolo príjemnejšie pozrieť si suveníry v kľude a pokochať sa umeleckými dielami tamojších sochárov. Slovom sochári myslím ľudí, ktorí bez nijakého vyžšieho vzdelania prevzali remeslo po svojich otcoch a živia sa výrobou váz a iných dekoratívnych predmetov. Nuž, treba uznať, že remeslo im ide naozaj od ruky a myslím, že väčšina návštevníkov dieľní bola rada, že ich mohla ekonomicky aspoň nejako podporiť. Návšteva bola skutočne zaujímavá a okrem prehliadky výrobkov z alabastra sme videli, ako sa vyrábajú. Prezradím, celá výroba prebieha ručne s použitím rôznych remeselných nástrojov.

alabastrové dielne 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

 

Alabastrové dielne 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

alabasterí 300x234 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

 

alabaster4 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

 

alabaster3 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

Zaujímavou odrodou alabastra je aj takýto zelený alabaster. Nakoľko obsahuje fosfor, tak sa po vypnutí svetla v miestnosti dočkáte úžasného svetelného úkazu. Zelené predmety totiž krásne svietia.

Alabastrové dielne 1 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

svietiaci alabaster 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

zelený alabaster 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

Papyrus

Pouliční predavači klamú turistov s banánovými listami

Ako som už spomínala, v Luxore ale aj v iných egyptských mestách sa to len-tak hemží otravnými obchodníkmi, ktorí sa vám snažia predať všemožné suveníry. Raz to sú sošky pyramíd, Tutanchamóna, šatky na hlavu, šperky a inokedy zas výrobky z papyrusu. Pravda ale je, že nijaký z týchto obchodníkov papyrus ani len nevidel. Na prvý pohľad je pravý papyrus ťažko na rozoznatie od banánových listov, ktoré sú výrazne lacnejšie od papyrusu.  Tie často držia spolu pomocou chemického, zdraviu škodlivého lepidla. Aby sa od neho obchodníci nepoleptali, predávajú výrobky zabalené v plastových obaloch. Ešte pred tým ako som o tomto fakte vedela, tak som si stihla kúpiť 3 záložky do knihy vyrobené práve z takéhoto ,,fake-papyrusu.” Nie, že by mi kúpa lacnejšieho suveníru nejako veľmi prekážala, ale myslím, že je minimálne dobre vedieť, že v záujme vlastného zdravie, nebudem kvôli lepidlu tie banánové listy vyberať z plastového obalu.

Výroba papyrusu v Luxore

Každý z nás vie, že predchodcom dnešného papiera je papyrus, ktorý vynašli starí Egypťania. Papyrus je vyrobený z mäkkej dužiny papyrusovej rastliny. Po ostránení tvrdej šupy sa vnútro rastliny nastrúha na tenké plátky a hodí do vody.  Neskôr sa plátky vyberú a postupne krížovo naukladajú na seba. Po naukladaní sa nechávajú približne 3 dni sušiť vo zveráku, následne je z nich papyrus. Výroba-video.

Alabastrové dielne3 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

papyrus3 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

papyrus8 300x225 - Egypt- výroba papyrusu a alabastrové dieľne

Navštíviť výrobňu papyrusu v Luxore bol určite skvelý nápad. Náš česky hovoriaci sprievodca nám vysvetlil celý proces a následne sme si mohli pozrieť rôzne papyrusové obrazy s možnosťou ich kúpy. Bola som milo prekvapená, čo všetko sme vtedy za jeden deň videli a dozvedeli sa.

 

Ak rozmýšlate o dovolenke v Egypte, nezabudnite si prečítať článok článok Egypt-Prečo ánoa a prečo naopak nie? Ak plánujete zájazd do Luxoru, určite vás zaujme aj článok o starovekom meste Luxor.