Sardínia-Travel-blog

Vonku prší, slnko zapadá už o štvrtej, vám je neustála zima a jediné nad čím ja rozmýšlam je pláž a more. Ste na tom rovnako? Potom určite máte už lacné letenky v malíčku a rozmýšlate nad vašou ďaľšou cestou. Presne to sa diaľo na jeseň 2019 a ja som neodolala malému výletu na Sardíniu. Bolo to ale skutočne dobré rozhodnutie, vybrať sa na tento talianksy ostrov práve na jeseň? Môže Sardínia poslúžiť ako únik z jesennej depresie?

Sardinia2 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Akonáhle sme s Adamom (mojím úžasným priateľom) objavili lacné letenky do Alghera, prístavného mesta na severe Sardínii, a spoločne sme sa rozhodli tento ospevovaný ostrov navštíviť. Tešili sme sa na slnko, pláž, more a palmy. Náš plán však dopadol inak ako sme predpokladali. Zo štyroch dní na Sardínii nám až 3 dni pršalo. A tým pršalo nemyslím poprchalo. Naozaj tam poriadne lialo. Jeden jediný deň sme mali krásne slnečné počasie, čo sme aj využili na 20 km turistiku na neďalekom myse. Tento deň bol skutočne prekrásny a radosť z neho predčila aj ten depresívny dážď. O tom ale neskôr. Aké zážitky sme si naozaj odniesli z jesennej Sardínie?

ja na Sardínia 225x300 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardinien1 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

 Ako sme sa neskôr dozvedeli, takéto počasie nebýva na jeseň na Sardínii vôbec bežné. Práve naopak. Zvyčajne je Sardínia slnečná aj na jeseň či dokonca zimu. My sme pozreli aj počasie v iných dovolenkových destináciách kde pršalo taktiež, a tak sme usúdili, že to len matka príroda sa trocha hrala s počasí avškak za troška priaznivejších okolností je dobrý nápad navštíviť Sardíniu aj na jeseň.

Sardniania kaktus 2 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Doprava

Doprava na Sardíii funguje až na niekoľko meškaní autobusov pomerne dobre. My sme išli z letiska autobusom, nakoľko taxík z letiska Alghero do Alghera stojí až cez 20 eur a my predsa cestujeme low cost! Mali sme zakúpené aj nejaké lístky na metro, avšak tie sme nakoniec nevyužili vôbec a tak nám zostáva priestor na ich využitie až počas ďaľšej návštevy Sardínie. Samozrejme je dobré si dopredu naplánovať vaše cesty a zistiť si, akými spojmi sa treba na cestu vydať. Na to odporúčam skvelú stránku rometorio.com. Táto stránka mi doteraz v zahranićí vždy poradila dobre, je úplne easy a dobre prehľadná.

Sardinia5 225x300 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardinia6 1 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

prístavné mesto Alghero s peknými plážami

Do Algera letia z Bratislavy pravidelné linky a letenky si kúpite skutočne za babku. My sme sa tu aj priamo ubytovali a preto práve Alghero sme preskúmali najviac. Toto príjemné talianske mestečko bolo ako stvorené na romantickú prechádzku, avšak POZOR! Na večer sme len márne hľadai podnik, v ktorom by sme sa občerstvili nejakým tým coctailom a dobre sa najedli. Až po dlhom hľadaní, sme tam našli spolahlivú reštauráciu no aj tam boli ceny jedla pomerne vysoké. Avšak znova upozorňujem, že Sardínia je iná na jeseň a iná v lete, kedy sa to tam len tak hemží turistami a  nepochybujem o tom, že tam je otvorených veľa podnikov a reštaurácii aj vo večerných hodinách. 

Sardin6 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardin2 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Algero1 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Do pamäti sa mi to vrylo ako kontrast s Mallorcou, kde sme si večer chceli s Adamom len v kľude niekam sadnúť, no všade hrala hlasná hudba a v podnikoch boli dikotéky v plnom prúde. No a to sme boli na Mallorce vo februári. Prečo to tak na Sardínii nebolo keď sme zrovna to potrebovali to už neviem. 😀

Romantická dedinka menom Bosa- pozor Sardínia je typická svojimi serpentínami..

Dedinka Bosa je farebná dedinka len hodinu jazdy autobusom od Alghera. Ako správny cestovatelia sme chceli aj my toto vychýrené miesto navštíviť. ,,Hodina cesty, to je nič.” ALE! Cesta ide cez prudké serpentíny a slabším žalúdkom (ako som aj ja) odporúčam pribaliť si do batožiny nejaký ten kinedryl. Keby sme o tom vedeli skorej my, tak by sme tú strastiplnú cestu nemuseli ešte pól dňa rozdýchavať.

V každom prípade, Bosa bola krásna. Táto dedinka hrala všetkými možnými farbami a dá sa ju označiť za skutočný div Sardínie. Škoda, že nám zas pršalo. Viem si predstaviť, že toto miesto by bolo za slnečného dňa ešte krajšie.

Bosa1 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardínia nemá len prieskové pláže, nájdete tu aj zelenú

Verili by ste tomu, že len chvíľu chôdze od Bosy sme našli skutočne zaujímavú pláž. Nehovorím, že táto pláž je nejako velice hodná návštevy to nie. Čo na nej bolo ale skutočne zaujímavé je, že bola zelená. V upršaný deň pôsobila ako z nejakého psychologického filmu. Ak budete mať v Bosa naplánovaný dlhśí čas na rozchod a farebné domy vás už omrzia tak potom choďte na túto pláž!

Adresa: Torre di Bosa

zelená pláž 1 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Kto by povedal, že Sardínia je ako stvorená na turistiku

Úprimne, mňa a ani Adama by nenapadlo ísť na Sardínii na túru. Za tento skvelý nápad vďačíme našim susedom na hotely. Bol to priateľský manželský párik z Česka s ktorými sme sa zoznámili na raňajkách a takpovediac nás ukecali, nech ideme s nimi na túru na neďaleký mys. Tento neďaleký mys menom Capo Caccia bol však poriadne ďaleko! Prišli sme naň autobusom. Ten tam viezol turistov, ktorí cheli navštíviť jaskyňu Neptun’s Grotte. Odtiaľto sme išli pozdĺž mysu smerom naspäť do Alghera. Išli sme pre mňa dlhých 22 km ale poviem vám, výhľad, ktorý sa nám naskytol stál za to! Veď posúďte samy:

SARDÍNIA5 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardin8 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardin7 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardin7 ja a Adam 225x300 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

 

Sardínia ako miesto našeho prvého stopovania

Práve na Sardínii sme sa rozhodli prvýkrát v živote stopovať auto. Mali me na to aj veľmi dobrý dôvod. Nakoľko nás naši hoteloví susedia Česi prehovorili na už spomínanú dlhú túru, šlapali sme s nimi na mys zvaný Capo Caccia a naši títo milí Česi boli plne odhodlaní odšlapať na môj vkus skutočne dlhých 27 km za deň. My s Adamom sme sa rozhodli sprevádzať ich na tejto ceste 22 km a potom sa odpojiť. Narazili sme ale na jeden vážny problém. Veď tam nešli žiadne autobusy! Ako sa teda dostaneme naspäť? A my sme museli šlapať ďalej.. Bolesť v nohách sa však stupňovala a tak som navrhla aby sme skúsili stopovanie. Nuž, prvú pól hodinu sme len šlapali a pripravení s palcami hore sme striehli na každé jedno auto. Nezastavoval však nikto. Každý Talian sa len milo usmial a išiel ďalej. 

Až po tej dlhej pól hodine nám konečne zastavilo auto. Boli to dve mladé dievčatá a okamžite sa s nami dali do reči. Netrvalo dlho a my sme zistili, že jediní ľudia, ktorí nám zastavili boli Slaváci! Presnejšie povedané dve mladé pekné Slovenky žijúce na Sardínii. Zistili sme, že sa tam spoločne presťahovali a otvotili si cestovku. Čisto zo srandy sme si s nimi vymenilo kontakty a s Adamom sme si prezreli ich webovú stránku. Odkazujem na ich webovú stránku mackytourz.cz, ktorá je inak perfektne spravená a dievčatá ponúkajú zájazdy na festivaly, do hôr, na všetky krásne miesta na Sardínii a stojí za to pozrieť sa na ňu. Takže v závere sme sa vďaka stopovaniu nie len že dostali skorej do Alghera, ale sme aj spoznali skvelých ľudí. Za mňa má teda stopovanie palec hore!

Sardinia7 1 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Sardinia8 1 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Lietadlo sme stihli len tak-tak

Poslednou kapitulou našeho predĺženého víkendu je cesta na letisko. Po výdatných dažďoch boli v meste veľké záplavy a autobus na letisko nám už peknú pól hodinku meškal. Na autobusovej stanici bola zima, mokro a žena za okienkom, ktorá predávala lístky po anglicky hovoriť nevedela. Takže keď som si od nej chcela vypýtať číslo na nejaký taxík, tak mi len poevdala, že taxíky tu nechodia (,, ako prosím?!”) No, po dlhom a nepríjemnom čakaní sa autobus konečne uráčil dojsť a my sme nastúpili. Lietadlo nám malo letieť 10:05. My sme boli do 9:57 stále v autobuse. Nakoniec sme letiskom len tak preleteli a keď sme do došli do gatu, prebiehal už boarding, my sme ale našťastie všetko stihli a unavení a zničení nasadli do lietadla 🙂

Sardinia záplavy 300x225 - Sardínia-Cestovateľský blog o zážitkoch z jesennej Sardínie

Páčil sa vám náš výlet na Sardíniu? Ak áno, tak si prečítajte aj o zájazde na Mallorcu, ktorá vás môže inšpirovať, pri tých vašich cestách 🙂