Balat-Istanbul

Balat je najstaršia štvrť v celom Istanbule a napriek tomu, že je úplne najfarebnejšia a skutočne pozoruhodná, mnoho turistov Balat vôbec nepozná. Táto mestská časť avšak nie je len o farbách a romantických uličkách. Na tomto mieste tiež bohužiaľ  prekvitá chudoba a počas návštevy sa nevyhnete aj viacerým žobrajúcim deťom. Ani to ale Balatu veľmi neuberá na atraktívnosti a patrí k miestam, ktoré sa v Istanbule oplatí navštíviť.

Balat sa nachádza asi len 15 minút autom od centra Istanbulu. Turistov tam síce nájdete, ale len adrese (uvedená nižšie), kde sú ikonické farebné domčeky. Toto miesto bolo už niekoľko označené ako tzv. Hidden gem Istanbulu. Je naozaj pravda, že toto miesto je skutočne nezvyčajné a originálne.

Balat8 300x225 - Balat-Skryté miesta orientálneho Istanbulu

Balat a jeho farebné domčeky

Drvivá väčšina turistov, ktorých v Balate uvidíte sa prišla pozrieť na jednu jedinú kombináciu kontrastu asi šiestich farebných domov. Tieto domčeky (vyobrazené na prvom obrázku) patria k najkrajším miestam v Istanbule. Je to len jedna ulica a nakoľko ja sama som ju hľadala pomerne dlho, tak prikladám presnú adresu tohoto krásneho miesta:  Balat Mahallesi, Kiremit Cd. No:28, 34087 Fatih/İstanbul, Turkey 

Predsalen ale nie je táto ulica tou jedinou peknou, ktorú možno v tejto štvrti obdivovať. Pravda je taká, že veľká väčšina tamojších domov má všetky farby dúhy a aj obyčajná prechádzka navádza pomerne rozprávkovú atmosféru.

Balat1 300x222 - Balat-Skryté miesta orientálneho Istanbulu

Balat12 300x225 - Balat-Skryté miesta orientálneho Istanbulu

Balat11 300x233 - Balat-Skryté miesta orientálneho Istanbulu

 

Chudoba v balatskej štvrti

Ako už bolo spomenuté, Balat je veľmi farebný, živý a veselý. To ale nič nemení na fakte, že práve táto mestská štvrť patrí k tým najchudobnejším. Nie každá ulica je vyčačkané a na tých ktoré nie sú uvidíte kopec špiny a budovy tam sú maximálne ošarpané. Tým chcem apelovať na to, že nie celá štvrť musí byť nevyhnutne bezpečná a je lepšie zdržovať sa miestach, kde uvidíte aj sem-tam nejakého turistu. Treba sa aj pripraviť na veľa žobrajúcich detí. V takom prípade odporúčam mať dopredu pred návštevou takéhoto miesta pripravené mince vo vrecku, aby ste kvôli malému finančnému príspevku pre žobrajúcich nemuseli vyťahovať celú peňaženku a riskovať tak jej stratu.

Skutočne originálnym zážitkom ale bol kolotoč pre deti uprosterd cesty. Tu ale slovo kolotoč nabralo trocha iný význam ako ho poznáme my. V tomto prípad nefungoval za pomoci nijakej elekriny. Namiesto takýchto moderných vymožeností stál v strede usmiaty Turek a kolotoč sám otáčal.

 Ďaľšou neobvyklou skúsenosťou bol rozhovor s tamojším malým dievčatkom. Toto dievča išlo neustále za nami a keď sme sa jej niečo spýtali v angličtine tak len kývla hlavou, že anglicky nevie. Akonáhle sme ale spomenuli slovo ,,money” tak dievča hneď vedelo o čom je reč a začalo pritakávať, že chce peniaze. Keď sme jej dali do ruky niekoľko mincí, tak nielenže nepoďakovala, naznačila, že chce viac. Napriek tomu, že sa nám takýto prístup veľmi nepáčil, dali sme jej ďaľšie mince, avšak jej nestačilo ani to. Na tretí pokus získať si ďaľšiu almužnu sme jej už nič nedali. Dievča na to bez jediného slova odkráčalo..

V takejto situácii by sa hodilo povedať aspoň jedno ďakujem, kľudne aj po turecky, ale bohužiaľ naozaj neviem v akých podmienkach to dievča žije a ja nechcem vážnosť ťažkých životných podmienok mnohých tamojśích obyvateľov zľahčovať  a už vôbec nie spochybniť. Takže v konečnom závere sa uspokojím s faktom, že sme spravili dobrý skutok. 🙂

Balat5 chudoba 300x226 - Balat-Skryté miesta orientálneho Istanbulu
Cetovateľský blog

Balat kolotoc 300x225 - Balat-Skryté miesta orientálneho Istanbulu

Galéria fotiek

 

Pevne verím, že vás táto mnohými zabudnutá mestská švrť oslovila a že keď budete v krásnom orientálnom Istanbule, tak aj Balat navštívite. Pokiaľ plánujete návštevu Istanbulu, tak odporúčam pozrieť si aj Zoznam 12 najkrajších miest v Istanbule.