Dražovce-Nitra

Nitra je považovaná za najstaršie mesto na Slovensku. Spočiatku to bolo len mestské osídlenie a neskôr sa z osídlenia stalo Nitrianske kniežactvo. Mnohé historické pamiatky a stavby sa zachvali dodnes a toto krásne mesto vďaka nim k sebe priláka každoročne množstvo turistov. 

 1. Dražovský kostolík

Kostol svätého Michala Archanjea, alebo Dražovský kostolík je najstarší románsky kostolík na Slovensku. Bol postavený už v 11. storočí. Nájdete ho v mestskej časti Dražovce. Pokúka úžasnú romantickú atmosféru s výhľadom na Nitru a okolie. Podľa legendy sa tu zjavila Panna Mária pozerajúca na steny kostola. Dedinčania si vtedy uvedomili, že zanechali kostol v schátranom stave a tak prešiel kostolík viacerými rekonštrukciami.

DRAŽOVCE 300x225 - Nitra-5 najkrajších miest v najstaršom meste na Slovensku

2. Vrch Zobor-Nitra

Vrch zobor sa rozpína nad mestom Nitra a ajkeď nepatrí k slovenským najvyžším vrchom, je najvyžší spomedzi tých v pohorí Tribeč. Z vrcholu Zobora máte úžasný výhľad na mesto Nitra a okolie a okrem toho je Zobor skvelým miestom na turistický výlet. Nájdete tam množstvo trás, vrátena náučného chodníka a nachádza sa tam aj tzv. Svoradova jaskyňa.

Vrch Zobor 300x225 - Nitra-5 najkrajších miest v najstaršom meste na Slovensku

3. Nitrianska kalvária

V Nitre nájdete aj peknú kalváriu, ktorá určite stojí za návštevu. Nachádza sa na skalnom vrchu a ponúka panoramický výhľad na mesto. Na vrchu stojí aj pekná kaplnka a od centra mesta je kalvária vzdialená len 10 minút chôdze.

KALVÁRIA Nitra 300x225 - Nitra-5 najkrajších miest v najstaršom meste na Slovensku

4. Nitriansky hrad

Nitra si vyslúžila aj prezývku slovenský Betlehem a práve na Nitrianskom hrade sídli biskupský úrad. Tento hrad je dominantou mesta a nájdete ho v historickom centre. Počas návštevy si môžete pozrieť peknú hradnú kaplnku, ale aj vyjsť (so spriedvodcom) na hradnú vežu, odkiaľ sa vám naskytne úžasný výhľad na celú Nitru.

Nitra katedrála1 300x225 - Nitra-5 najkrajších miest v najstaršom meste na Slovensku

 

5. Pribinovo námestie

Pribinovo námestie je hlavné námestie v centre mesta situované pri vstupe na Nitrianksy hrad a dominuje mu známa bronzová socha knižaťa Pribinu. Na rohu námestia nájdete aj sochu Corgoňa, držiaceho trám buduvy.

Pribinovo námestie 300x225 - Nitra-5 najkrajších miest v najstaršom meste na Slovensku

 

Pevne dúfam, že sa vám článok páčil a pokiaľ vás Nitra zaujala a rozmýšľate aj o návšteve nejakého iného mesta v okolí, tak určite odporúčam Trnavu, či Banskú Bystricu.