Malta-10-najkrajších-miest

Malta je nepochybne jeden z najkrajších ostrovných štátov na svete. Skladá sa až z troch ostrovov. Tým hlavným je Malta, trocha menší sa volá Gozo a najmenším maltským ostrovom je Comino. Okrem prekrásnych pláží a krištáľovo čistého tyrkysového mora tu nájdete aj mnoho pamiatok z čias staroveku. Tento ostrov ale zbožňujú okrem turistov aj filmári. Vedeli ste, že Malta je miesto natáčania viacerých obľúbených filmov a seriálov, ako sú napríklad Hry o tróny, Gladiátor, Svetová vojna Z, či dokonca Pepek námorník, ktorý tú má aj svoju vlastnú dedinku? 

Ak vás zaujíma, ktoré filmy sa vśetko na Malte natáčali, prečítajte si ćlánok Malta- 11 filmov, ktoré sa natáčali na Malte a navštívte slávne lokality z vašich obľúbených filmov.

Týchto 10 prekrásnych miest nájdete práve na rozprávkovej Malte. V krajine, kde rozvody sú povolené len od roku 2011, kde alkohol smú piť už 17-roční a kde si môžete užiť slnečné dni počas celého roka.

pineapple1 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

1. Popey Village, Malta

Popey village je miesto natáčania obľúbenej rozprávky Pepek námorník. Pôvodne bola postavená len za účelom natáčania filmu, avšak dnes funguje ako múzeum s rôznymi atrakciami. Zabaviť sa tam môžete aj na vodných nafukovačkách, v cene máte vstup na pláž a takisto si môžete pozrieť krátky film o natáčaní Pepka námorníka. Ak ale nechcete navštíviť múzeum, môžete sa na dedinku pozrieť zo zálivu Anchor bay, odkadiaľ sa vám naskytne skutočne nádherný výhľad.

Popey Village1 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

2. Rampla bay, Gozo

Rampla bay je právom považovaná za jednu z najkrajších pláži na Malte. Nájdete ju na ostrove Gozo, kam je možné dostať sa trajektom premávajúcim každú pól hodinu. Pláž je takpovediac rozdelená na dve časti. Z jednej polovice je to čisto piesočná pláž a z tej druhej čisto kamenistá. Obidve časti sú rovnako pekné a tamojšia voda je skutočne úplne priezračná.

Ramla bay1 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

 

3. Valetta, Malta

Malta má pekné hlavné mesto a ním je práve Valetta. Zaujímavé je, že napriek tomu, že Valetta je najmenšie hlavné mesto v Európe, tak sa tam údajne nachádza ten najkrajší európsky kostol a ním je St. John’s Cathedral. Valetta patrí do svetového dedičstva UNESCO a zaujme vás aj svojimi typickými  farebnými balkónmi a alebo romantickými záhradami Upper Barrakka Gardens.

Valetta gardens 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

4. Marsaxlokk, Malta

Marsaxlokk je malé rybárske mesto známe aj vďaka svojemu prevažne rybiemu trhu. V tamojšom prístave nájdete aj množstvo farebných lodičiek zvaných luzzu, ktoré patria k hlavným symbolom Malty a netradičné sú na nich aj vyobrazené oči staroegyptského boha Osirisa, ktorý má údajne ochraňovať rybárov pred hrozbami nebezpečného mora.

Marsaxlokk2 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

5. St. Peter’s pool, Malta

St. Peter’s pool je jednou z najfascinujúcejších úkazov na Malte. Tento prírodný bazén je ideálny na šnorchlovanie, kúpanie sa a na oddych. V neposleddom rade ale treba spomenúť, že okrem toho, že do St.Peter’s poolu môžete vstúpiť aj cez schodíky, dá sa tam aj skočiť. A kto by už len nevyužil takúto príležitosť?

St. Peters pool Bleached1 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

6. Blue Lagoon, Comino

Ostrov Comino je každý deň navštevovaný stovkami turistov, ktorí precestujú celý ostrov a vyberú sa aj loďou, len aby navštívili Blue Lagoon. Toto miesto je skutočne okúzlujúce vďaka svojej rozprávkovo modrej čistej vode. Okrem kúpania, sa tam môžete pokochať aj prírodne vytvorenými skalnými jaskyňami a inými útvarmi, ktoré mimochodom môžete vidieť už počas jazdy loďou na Comino. Blue Lagoon dokonca považuje množtsvo ľudí za jednu z najkrajších pláží sveta a k tomuto názoru sa prikláňa napríklad aj najscestovanejší Slovák Ľuboš Fellner. Návštevu Blue Lagoon by ste teda určite nemali vynechať, ak chcete skutočne spoznať Maltu.

Blue Lagoon3 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

 

7. Inland sea, Gozo

Ajkeď sa môže tento jav zdať na prvý pohľad nepravdepodobný, Inland sea je doslova vnútrozemské more. Nájdete ho na severe ostrova Gozo, hneď pri populárnej Blue hole. Na tomto mieste je možná príjemná jazda na loďkách, ktorými sa môžete dostať až priamo do jaskyne.

ceve2 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

8. St. Julian’s, Malta

St. Julian’s je jedno z najpopulárnješích maltských miest. Nachádza sa severne od hlavného mesta Valetta a je to najobľúbenejšie párty mesto. Nájdete tu nespočetné množstvo podnikov a nočných klubov, a tak je St. Julian’s ideálne miesto ak je priritou vašej dovolenky práve zábava. Okrem nočného života ale ponúka návštevníkom aj príjemnú atmosféru prístavného mesta a nájdte tu dokonca aj menšie pláž.

St. Julians 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

9. Blue hole, Gozo

Jednou z najnavštevovanejších miest na ostrove Gozo je tzv. modrá diera. Táto prirodzene vytvorená 15 metrová diera v mori obklopená skalami je perfektné miesto na kúpanie, šnorchlovanie, či dokonca potápanie. Napriek tomu, že prístup k blue hole je pomerne komplikovaný (určite si so sebou zoberte nejaké topánky do vody, nakoľko musíte prejsť aj po ostrých kameňoch), tak návšteva tohto miesta naozaj stojí za to.

BLUE HOLE 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

10. Mellieha beach, Malta

Mellieha beach sa nachádza v prístave Għadira. Táto piesková pláž nepatrí k tým najzaujímavejśím na Malte, avšak ponúka najširší výber z vodných športov. Na Mellieha beach si môžete vyskúšať rôzne vodné atrakcie, vrátane jazdy na nafukovačkách ťahaných člnmi, či napodobneninou malého wipeotu.

beach blaklit 300x225 - Malta- 10 miest, ktoré musíte na tomto ostrove navštíviť

 

Zapáčila sa vám Malta vďaka jej čistým plážam? Pozrite sa aj na grécky ostrov Zakynthos, kde sa nachádza jedna z najkrajších pláží na svete, na dovolenkovú Mallorcu a alebo na historickú Krétu.